We zijn aangekomen aan de laatste les.
Kan NLP iets bijdragen aan het omgaan
met of het vermijden van een midlife crisis?
Bij een midlife horen een aantal vragen. Vragen die gericht zijn op de zin van het leven, de reden van jouw bestaan en het nut van dit alles.
Die vragen kunnen wellicht niet vermeden worden, maar als je weet hoe je ermee om kunt gaan, hoeft het niet persé tot een crisis te leiden.
Sinds je jong volwassen leeftijd tot deze middelbare leeftijd ben je bezig geweest met het leren vorm geven aan al je nieuwe rollen. Het begon toen je ging werken, daarna kreeg je misschien ook de rol van echtgenot(o)t(e), ouder, manager op het werk, huisbezitter,...
De eerste helft van je volwassen leven vult zich met bouwen aan alles wat je hebben wil. Er is altijd wel een uitdaging. Je aandacht is gericht op het volgende doel en je ontwikkelt je verder in je mogelijkheden zodat je je doel zo snel mogelijk kunt bereiken.
Hoe meer deze doelen zijn afgestemd op jouw innerlijke waarden (zie ook eerdere berichten) hoe meer jij het gevoel hebt dat je het leven leidt dat bij jou past.
En toch... Komt er plots een moment, voor de één vroeger dan de ander, een moment waarbij je je afvraagt ‘was dit het nu?’
Er staat geen vernieuwing meer op de agenda en de angst slaat toe. De voorspelbaarheid van de komend twintig jaar is niet al te aantrekkelijk. Je wilt ingrijpen. Je koopt een motor of een sportwagen. Maar al gauw komt het besef dat dit niet is wat je zoekt.
De vernieuwing van voertuig is even een escape van de ongerustheid die zich opdringt, maar de vragen vinden je toch weer. Eén stil moment en daar zijn ze weer: ‘is dit het nu?’ ‘zal het nu echt zo blijven?’
Deze vragen laten een verlangen zien.
Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal één gemeenschappelijk verlangen in ons dragen. Na de ontplooiing van onszelf, willen we graag bijdragen aan de ontplooiing en het welzijn van anderen.
Wanneer we vinden dat we voldoende bereikt hebben voor onszelf, gaan we merken dat elk doel dat we nog meer behalen niet meer zo bevredigend is als vroeger. Totdat je je gaat richten op doelen die iets gericht zijn op het voordeel van de ander, van de wereld.
Dat hoeft daarom niet altijd spectaculair te zijn. Dan kan beginnen met een simpele doelstelling als twee mensen per dag aan het lachen maken.
Die bijdrage, wordt in NLP-termen je missie genoemd.
Het is wat je wil geven. Alle andere waarden, gaan over wat je wil voor jezelf. Je missie gaat over wat je wilt geven aan de ander. En het mooiste is, het kost je geen moeite!
Het is jouw natuur. Je draagt je missie bij je vanaf je geboorte. Je doet het waarschijnlijk al, stiekem. Op momenten dat je je goed voelt, dat je in de flow zit. Het is iets wat vanzelf gaat.
Oefening om je missie te achterhalen.
- Schrijf de 3 belangrijkste rollen op die je op dit moment hebt.
Vb: vader, zelfstandig ondernemer, vriend
- Als (rol 1) wat vind je belangrijk? Vb respect
Als dat respect er helemaal is, wat levert dat op? Samenzijn
Als dat samenzijn er helemaal is, wat levert dat op? ....
En zo ga je door tot dat je niet meer verder komt.
- Doe dan exact hetzelfde voor rol 2 en 3
Het idee achter de oefening is dat jij jouw missie wil vorm geven in al jouw rollen. Dat je tot nu toe onbewust op zoek bent naar die hogere vervulling.
Als je je missie kent, hoef je niet langer op zoek te gaan naar een vervulling. Jij brengt dan de vervulling. Ga aub het experiment aan, geloof me niet als ik zeg hoe gelukzalig dit is, ontdek het vooral zelf!
Als je je missie kent, hoef je niet langer op zoek te gaan naar een vervulling. Jij brengt dan de vervulling. Ga aub het experiment aan, geloof me niet als ik zeg hoe gelukzalig dit is, ontdek het vooral zelf!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten